Juniorkamer Bergsche Maas en de stichting Dongespoorbrug hebben een plan ontwikkeld voor de oude, roestige spoorbrug over de Donge bij Geertruidenberg. De stichting is eigenaar van deze brug uit 1886. Helaas ontbreekt een deel. Samen met Lydia Fraaije van FRAAi architecten is een plan ontwikkeld om deze bonk roest te herstellen en nieuw leven in te blazen. Onlangs hebben vrijwilligers van de Juniorkamer en de stichting Dongespoorbrug, als 1e aanzet, de brug al een schoonmaakbeurt gegeven en deze ziet er inmiddels een stuk FRAAier uit, om deze woordspeling te mogen gebruiken.

Het grootse plan is echter om de oude brug om te toveren tot een parkachtig geheel. Een enorme metamorfose. Lydia Fraaije heeft hiervoor prachtige plaatjes gemaakt die wij hier mogen tonen. Op de Veerse dag op 13/14 september is het brugplan gepresenteerd ‘om wat tongen los te maken’ en de wens dat de mensen uit de gemeente dit restauratieplan breed zullen gaan omarmen.

De brug maakte ooit deel uit van het Halvezolenlijntje, de spoorverbinding tussen Lage Zwaluwe en ’s Hertogenbosch. Deze voormalige spoorlijn wordt ontwikkeld tot een (snel)fietsroute. Een aantal andere bruggen in het tracé zijn al hersteld en de groot deel is al een fietspad. Op termijn is het de bedoeling dat het gehele tracé een snelle en vooral veilige fietsroute wordt met aftakkingen naar de aanliggende dorpen en steden. Ook belangrijke culturele elementen worden daarbij betrokken.

dongespoorbrug2

 

Zie ook dit artikel op de website van BN De Stem.